collage voorblad

collage voorblad

Volgers

Workshops ABC

vrijdag 16 januari 2015

WS Fimoklei: Servies maken II

Vandaag was de workshop Servies maken. Ik ging hiervoor naar Veenendaal, waar Kitty ons ontving in haar eigen woning en ook voor de koffie, thee en lunch zou zorgen.

Enkele files getrotseerd te hebben kwam ik iets te laat aan, niet netjes voor de "workshopjuf", maar helaas was hier even niets aan te doen. Snel alles klaargezet, terwijl de koffie nog gedronken werd. Aanwezig waren Kitty, Karin, Roelie, Stineke, Helma en ik, een gezellig clubje zo bij elkaar.

In de ochtend stond de techniek van het servies maken op het programma. Na het nodige gekneed kwamen er al gauw mooie lapjes fimoklei op de tegels te liggen en konden we achter elkaar bordjes, een schaaltje en hierna een kopje maken. Ook werd nog uitgelegd hoe bijv. een theepot of dekschaal, en een 3D-bloemversiering gemaakt kon worden.

Hierna kon een ieder met de meegebrachte knoopjes, bordjes, pijpjes, buisjes en wat nog meer van ijzer, hout, bakeliet en/of porselein was, zelf gaan experimenteren.

Twee 2 bakrondes volgden hierop, waarbij de 1e bakronde helaas wat bruine vlekjes gaf. Zo vervelend, omdat ik thuis met hetzelfde oventje bak en geoefend had op temperatuur en baktijd. Gelukkig hadden we ook witte verf bij ons, dus dat probleem werd snel opgelost, maar als "workshopjuf" is dit natuurlijk niet leuk. Nogmaals mijn excuses dames!

Toen werd het lunchtijd. De broodjes werden in de keuken gesmeerd en terwijl er met een bordje op schoot gegeten werd, kregen de miniaturen van Kitty even de aandacht. Je hebt inmiddels al heel veel kijkkastjes zo bij elkaar verzameld Kitty, erg leuk om het een keer gezien te hebben.

In de middag maakten sommigen nog even wat bakwerk af, maar langzaam werden de werkmatten leeggemaakt voor het schilderwerk. Even wennen aan het omkeerpennetje en wat is het soms toch gemakkelijk om dan toch maar het kwastje er bij te pakken.....
We hebben op een bordje wat geexpirimenteerd. Hierna kwam het serieuzere werk aan bod, want iedereen leek het toch wel leuk te vinden om ook echt iets mee naar huis te kunnen nemen. Er waren diverse printjes van borden en schalen meegenomen, die als voorbeeld dienden. Daarnaast had ik 13 verschillende kleuren verf meegenomen, dus al met al genoeg  materiaal en inspiratie!


Bijzonder om te zien dat uiteindelijk iedereen in elk geval één bordje afgemaakt heeft. Er werd al wel voorzichtig met ander serviesgoed begonnen, maar het contact onder elkaar was toch ook erg gezellig, waardoor het schilderwerk vanmiddag even iets minder aandacht kreeg. Maar dat geeft helemaal niet, want voorafgaand aan de workshop had ik al geconstateerd (en ook gedeeld met de groep) dat de dames die bij me aan tafel zouden komen zitten vooral voor de techniek kwamen, maar ook stuk voor stuk het heel fijn vinden om in alle rust een projectje als dit thuis alleen verder uit te werken.

De reacties waren enthousiast, en ook ik heb genoten van deze dag! Zelf heb ik natuurlijk geen eindprodukt opgeleverd, omdat ik tijdens de workshopdag de vraagbaak was en me daarmee onvoldoende kon concentreren op mijn eigen werk, maar nu ik wat voorraad gemaakt heb is mijn eerste doel een etagère te gaan beschilderen. Dus houdt mijn blog in de gaten!

Inmiddels hebben we via de mail alweer contact met elkaar gehad, de dag is bij iedereen zo goed bevallen dat er nu al nagedacht wordt over een volgende workshopdag, maar nu door iemand anders in de groep georganiseerd. Ik houd wel van dit soort spontane acties, dus dames, als het een beetje gunstig valt in mijn werkagenda dan zal ik zeker van de partij zijn.
Bedankt voor de gezellige dag!

PS. Het bordje van Roelie, die helaas eerder naar huis ging, heb ik nog niet kunnen toevoegen. Ik hoop dat ik de foto toegestuurd krijg, want dan plak ik m ook nog in de collage.

5 opmerkingen:

Jolinda Koek zei

Wat een leuke resultaten, Thea!
Ik heb die van Kitty al op fb gezien, ziet er ook heel mooi uit!

En fijn dat het ook nog gezellig was.

Chris zei

Wat een prachtige resultaten!

Kitty de Leeuw zei

het was super gezellig met een leuk resultaat

Roelie zei

Het was een leuke dag en zeker voor herhaling vatbaar. Voor het fijne werk, beschilderen in dit geval, werk ik het liefst alleen thuis. Ik had dan ook geen patroon meegenomen voor een serviesje, heb wel ideeën opgedaan.
Mijn bordje krijgen jullie vast nog wel in een andere uitvoering te zien.

Groetjes, Roelie

Helma zei

Ik heb er van genoten! Gezellig en ontspannen gewerkt aan mooi serviesgoed. En als het schilderen dan ook nog lukt wat wil je nog meer.
Groetjes Helma