collage voorblad

collage voorblad

Volgers

Workshops ABC

vrijdag 28 november 2014

Najaarsvakantie

Welkom terug bij mij op het blog.
Jullie moesten even een weekje zonder mij doen vanwege een vakantie in Drenthe.
 
*******************************************************
Op vrijdag 21 nov. vertrokken we en eenmaal in ons huisje aangekomen hadden we nog twee dagen om ons voor te bereiden op de PPH-beurs in Assen. Niet naast de deur vanuit Den Haag, dus als je zo'n reis kunt combineren met een korte vakantie dan is dat alleen maar prettig.


We verbleven in een luxe bungalow in de bossen in de buurt van Borger en naast vooral uitrusten, muziek luisteren, lezen en een beetje wandelen, kwam er dit keer niet veel uit onze handen. Dus heerlijk even de rust gezocht en bijgetankt.

Eén dagje zijn we op stap geweest met mijn ouders (83 en 80 jaar), welke we voor een paar daagjes hadden uitgenodigd. De reis deze dag ging naar Bourtange, een vestingstadje op de grens met Duitsland, net onder Vlagtwedde. We zitten dan inmiddels in Groningen trouwens.....
 
Even terug in de tijd ....!
 
"Het is 1580! Willem van Oranje geeft opdracht om m.b.v. het bouwen van een vesting, de route tussen de Spaansgezinde stad Groningen en de Duitse steden Lingen en Westfalen te kunnen blokkeren."
 
Altijd leuk om zo'n stukje historie te mogen beleven.
 
 
Het dorp is nadat het de functie van "vesting" verloor, uitgegroeid tot bloeiend agrarisch dorp, maar begin 20e eeuw kwam hier de klad in en bewoners trokken weg uit het dorp.
Het dorp is in 1968 weer gereconstrueerd zoals het er mogelijk in 1742 uit heeft gezien.


Leuk om hier eens rond te lopen en de sfeer te proeven. Het was alleen koud en omdat het naseizoen begonnen was, waren de museumhuizen niet meer open. Ook waren we te vroeg voor de jaarlijkse Kerstmarkten, die vanaf het eerste weekend in december hier gehouden worden. Ze waren al wel het dorp aan het versieren in de Kerstsfeer.
Maar gelukkig was het eetcafe wel open, want het bordje snert met roggebrood en spek ging er met deze kou prima in.


Na een korte wandeling door het stadje zijn we weer terug naar de auto gegaan, waarna we nog even langs het kanaal van Musselkanaal zochten naar het ouderlijk huis van mijn oma. Het huis waar de moeder van mijn moeder groot gebracht is .....
Helaas niet gevonden, maar wel leuk om ook dit dorpje eens gezien te hebben.


We reden bij 1e Exloërmond de provincie Drenthe weer binnen en bezochten in Nieuw Buinen nog de boerderij van "de Naaidoos", een welbekende stoffenwinkel in deze buurt, welke ik al eens via facebook bekeken had. Zoveel mooie stoffen gezien, en natuurlijk ook een paar meegenomen.


Deze lapjes zijn voor eigen gebruik:
 

 
en nog een paar lapjes voor de webwinkelverkoop:
 
 
 ***********************************************

1 opmerking:

Jolinda Koek zei

Ha, dus nu heb je dat dikke boek uit?????
Lekker he,zo'n weekje uitrusten en haydayen....