Speelgoedmuseum Deventer
Het Speelgoedmuseum Deventer (voorheen Speelgoed- en blikmuseum) is een museum in Deventer, gevestigd in twee laatmiddeleeuwse koopmanshuizen aan de Brink in de binnenstad van Deventer. Het bezit een grote collectie speelgoed uit het verre en recente verleden.
Het Speelgoedmuseum opende zijn deuren in 1932 in het gebouw De Drie Haringen. Het bestond toen uit een kinderkamer vol speelgoed. In 1971 werd het Museum voor Mechanisch Speelgoed geopend in de Noordenbergstraat in Deventer, mogelijk gemaakt door een particuliere schenking. Dat museum sloot in 1983 en het Speelgoedmuseum verhuisde naar de huidige locatie aan de Brink. Tot 2014 vormde het museum één organisatie met het toen door de gemeente gesloten Historisch Museum Deventer, thans Museum De Waag.
Met meer dan 13.000 objecten beheert het museum de grootste openbare collectie speelgoed van Nederland.
De vaste collectie van het museum bestaat onder andere uit:
- Ongeveer 2000 treinen en mechanisch speelgoed
- Circa 200 poppenhuizen van 1850 tot heden, en ongeveer 350 poppen
- Een verzameling kinderboeken en -prenten
- Optisch speelgoed als kijkdozen, stereoscopen of toverlantaarns
- Constructiespeelgoed, buitenspeelgoed en spellen.
Speelgoedmuseum Deventer wordt sinds 2014 beheerd door de stichting Deventer Verhaal. Het voortbestaan van het museum was onzeker en afhankelijk van besluitvorming in de gemeentelijke politiek. In november 2016 besloot de gemeenteraad dat het Speelgoedmuseum kan verhuizen naar het voormalige kantongerecht Deventer aan de Brink 11 en 12. Hiermee lijkt het voortbestaan van het museum gewaarborgd.
____________________________________________________________________
Tijdens ons bezoekje aan het Charles Dickens Festijn op zondag 16 december 2018 hadden Daphne en ik nog wat tijd over, en omdat het koud buiten was, hebben we het Speelgoedmuseum nog even bezocht. Er waren inderdaad veel poppenhuizen, maar we vonden ze niet allemaal even mooi en passend voor een museum. De herkenning van eigen speelgoed in het museum was leuk, en ook de collectie fornuisjes vonden we heel bijzonder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten