zaterdag 25 juli 2020

Poppenhuiswater


Tijdens ons Zomerproject werken we voor het eerst met poppenhuiswater.
Poppenhuiswater kun je gebruiken om in je miniatuurwerk ook water te kunnen maken. Er zijn verschillende toepassingen en ook verschillende soorten. 

In het Zomerproject gebruiken we het water 3x. In week 4 en 7 wordt het bad ermee gevuld. In week 5 krijgt de wrongel een klein glanslaagje mee en wordt het zuursel in een potje gegoten. In totaal gebruiken we ongeveer 65 ml.

Ik heb Scenic Water gebruikt en vind dit ook een prettige materiaalsoort om mee te werken. Je warmt het au-bain-marie op en je kunt met een spuitje hele fijne werk verrichten. 

Met het maken van de materiaalpakketten moesten deze ook allemaal voorzien worden van bakjes water. De webwinkel biedt in dit soort gevallen altijd uitkomst, maar door met de grote vraag naar materiaalpakketten voor dit project en de onmogelijkheid om spullen vanuit het buitenland te kunnen importeren ivm de Corona Crisis, heb ik ook gebruik gemaakt van PPH water welke in de modelspoorbouw gebruikt wordt voor oa. het maken van riviertjes en meren.  

De werkwijze van het water is hetzelfde, alleen is de structuur van het materiaal is anders. Het Poppenhuiswater uit de modelspoorbouw is transparanter van kleur en blijft na afkoeling wat elastisch. Bij het verwerken van het materiaal is het wel handig om dit te weten, vooral als je al eerdere ervaringen hebt met Scenic Water. Bij beide soorten ligt de gemiddelde smelttemperatuur overigens wel rond de 110 gr. Celsius.

De deelnemers met een materiaalpakket hebben hun PPH water aangeleverd gekregen in kleine plastic bakjes, want op deze manier kon het verstuurd worden in een envelopdoos, welke goedkoper is in de verzending per post. Let op! Deze bakjes zijn niet bestand tegen grote hitte.

Bij het smelten van het water kun je dit het best in een hoog breed glas doen. Glas geleid de warmte goed en met een breed grondoppervlak pak je meer warmte uit het water, wat in het pannetje zit.
Kun je het niet in één keer verwerken, warm de hoeveelheid die overblijft dan gewoon opnieuw op. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten