We zijn inmiddels als weer over de helft van het Zomerproject.
Wat gaat de tijd toch snel zeg.
Gaat alles nog een beetje naar wens, of lopen jullie allemaal wat achter....
Wisten jullie trouwens dat er deze week niet één, maar twee Give Aways zijn langs geweest. Er zijn maar 3 deelnemers die beiden gezien hebben. Dus het blijft opletten hoor!
Nu weer verder met ons kaasbereidingsproces!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
De wrongel is gescheiden van de wei.
Deze gaat nu in een kaasdoek om ook het laatste vocht nog op te kunnen vangen.
Het kaasdoek wordt met wrongel in een kaasdoos gelegd
en gevuld tot bovenaan de rand, zelfs er iets boven,
zodat de wrongel bij het sluiten van de kaasdoos er verder ingeperst wordt.
Als je in een kaaswinkel om je heen kijkt zie je
veel verschillende soorten en maten aan kaas
.
Elke vorm kaas heeft zijn eigen kaasdoos, dus op een kaasboerderij kun je
heel veel verschillende vormen tegenkomen.
Vaak zie je dat een bepaalde kaasmerk kiest voor een bepaalde vorm,
om zich op deze manier herkenbaar op de markt te zetten.
Vroeger zal hier minder aan gedacht zijn.
Daar ging het meer om het product zelf en om het vervolgens te kunnen verkopen.
Uit kostenoverweging werden de kaasdoeken na gebruik weer in herbruik
genomen door de doeken goed te wassen en te drogen.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Deze week gaan we ons met verschillende kleinere workshopjes bezig houden.
De deelnemers met een materiaalpakket hebben een kleine voorsprong,
want ik heb jullie glazen flesjes allemaal al gevuld.
Je hoeft alleen het etiketje er nog maar op te lijmen.
De techniek van de kaasdoos komt een beetje overeen
met die van de drainagebak en emmer.
Mocht het jullie nu niet lukken om met beschreven dunne blikken reepjes te werken dan is het ook mogelijk om touw te pakken. Deze wikkel je dan 2 a 3x rond om de kom als houvast voor de plankjes en tegelijker ter decoratie.
De pakketjes die vanaf vandaag bij Minidoor in de webwinkel
de verkoop in gaan hebben ook touw ipv blik.
Als de kaasdoos klaar is kun je het gaan vullen met de wrongel.
Kijk even in het boekje of op je PDF bestandje in de mail
Kijk even in het boekje of op je PDF bestandje in de mail
hoe de wrongel in de doos gestopt wordt.
Doe dit voor je de fimoklei gaat bakken, dan kun je de wrongel nog wat vorm geven.
Ben je tevreden dan haal je de ongebakken fimoklei uit de kaasdoos.
Bak het dan pas af in de oven op 120 gr. Celsius
Het rekje met kaasdoek heeft wel een klein beetje weg van het rekje
welke vorig jaar als Give Away in het Zomerproject verwerkt zat.
Dus al met al zal het niet een hele moeilijke week gaan worden.
Ik wens jullie weer heel veel succes toe.
©Thea
Geen opmerkingen:
Een reactie posten