vrijdag 24 juli 2020

Drainagebak, emmer en roerhek


Vorige week hebben we de melk naar de boerderij gebracht, 
dus het wordt tijd voor de volgende stap 
in het Kaasbereidingsproces


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

De melk wordt vanuit de melkbus, in een grote bak gegooid. 
De melk wordt eventueel verhit om de bacterien te doden. 
Hierna wordt er zuursel en stremsel aan de melk toegevoegd. 
Dit zorgt voor een verdikking van de melk en een langere houdbaarheid van de kaas. 
De melk splitst zich in 2 delen, de wrongel en de wei. 


De wrongel is de dikke witte massa, de wei is het water wat boven komt drijven. 
Met een roerhek - een rek met hele scherpe messen - wordt de wrongel 
in kleine stukjes gesneden. De wei wordt uit de bak getapt. 
Hier gebruikten ze een zeef voor om de evt. meegekomen 
stukjes wrongel nog op te kunnen vangen. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Er zijn nog een aantal deelnemers bezig met de Give Away van deze week.
Maar toch gaan we ook vandaag van start om de bak te gaan maken.
Het is het houten vat waarin de melk gescheiden wordt in wrongel en wei. 
Ik heb het de naam van drainagebak gegeven. 

De buitenkant is van hout gemaakt, de binnenkant van blik. 
Ik heb een kraantje toegevoegd, zodat de 'wei' gemakkelijker af te tappen is. 
Dit is natuurlijk ook de reden dat er een emmertje bij staat, want ja, 
waar moet je anders de wei laten. Als laatste maken we deze week dan 
ook nog een roerhek. In het echt was het roerhek gemaakt met hele scherpe messen, 
wij maken een minituur-roerhek met minder scherpe messen..


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Een hele andere opdracht dan vorige week, 
maar ook weer erg leuk om te maken.

Veel succes

©Thea

Geen opmerkingen:

Een reactie posten