collage voorblad

collage voorblad

dinsdag 31 oktober 2017

Thanksgiving

Voor de #fotosunday van zondag 22 oktober was het thema "Dankbaar"
Ik vond het te moeilijk om hier een passende miniatuur bij te vinden, met name ook omdat ik dan mogelijk toch in herhaling zou vallen.
Maar natuurlijk ben ik wel even de Wikipedia encyclopedie ingedoken, op zoek naar de ware betekenis achter het "Thanksgiving"feest!
En terwijl ik dit zit te lezen, komt de miniatuur voor deze #fotosunday opeens vanzelf in beeld. Lees hieronder waarom.....

Miniatuur 1:12 - Mayflower

Thanksgiving Day is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada, waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november. In Canada, waar de oogst eerder in het jaar eindigd, wordt het op de tweede maandag in oktober gevierd. 
In protestante kerken in Nederland bestaat de Dankdag voor het Gewas.

Thanksgiving wordt gevierd met de hele familie en men legt grote afstanden af om bij elkaar te kunnen zijn. Omdat het in de VS op een donderdag valt, is het meestal zo dat werknemers ook vrijdags vrij krijgen. Daardoor wordt een familiereünie van vier dagen mogelijk.

Eten
Het eten speelt een grote rol: het is traditie om op Thanksgiving Day kalkoen te eten en er wordt dan ook aan deze dag gerefereerd als Turkey Day.... Traditionele bijgerechten zijn aardappelpuree, stuffing, zoete aardappels, sperziebonen, veenbessen, en als nagerecht pecannoottaart en pompoentaart.

Dag na Thanksgiving
De vrijdag na Thanksgiving, wanneer de hele familie vrij is, is traditioneel een dag om met het winkelen voor de Kerst te beginnen. Het is daardoor de drukste dag in het jaar voor winkeliers. De dag wordt in de VS ook wel de Black Friday genoemd.

Heel handig overigens om dit te weten. Sinds enkele jaren handel ik met de VS omtrent bepaalde producten in mijn webwinkel en op deze dag zijn er ook op internet hoge kortingen beschikbaar. Altijd leuk om vanaf de andere kant van de wereld een graantje (van de oogst) mee te kunnen pakken.

Geschiedenis
De Amerikaanse traditie associeert de feestdag met een feest dat door de Pilgrim Fathers zou zijn gevierd in 1621, toen zij in Plymouth een nederzetting hadden gesticht na een barre tocht met de Mayflower vanuit Europa. Dat jaar mislukte de oogst. Toen er, volgens deze theorie, dankzij de hulp van de indianen van de Wampanoag-stam en na een Indian summer, in november alsnog geoogst kon worden, volgende de eerste viering van Thanksgiving.

Geen opmerkingen: