zondag 18 december 2022

Advent 2022 - Calendrier de l'Avent

Dag 18 / Jour 18

Juwelenkistje / Boîte à Bijoux

*****

*****

 Goedemorgen allemaal,

Net als vorig jaar mag ik ook dit jaar weer een tutorial plaatsen op mijn blog voor de lezers van 'le Calendrier de l'Avent'. Niet alleen de lezers van 'le Calendrier de l'Avent' lezen vandaag mee, maar ook de deelnemers aan Thea's Adventskalender 2022 gaan vandaag met deze tutorial aan de slag.

Bonjour à tous,

Comme l'année dernière, je peux aussi poster un tuto sur mon blog pour les lecteurs du Calendrier de l'Avent. Non seulement les lecteurs de 'le Calendrier de l'Avent' lisent aujourd'hui, mais aussi les participants du Calendrier de l'Avent 2022 de Thea commenceront avec ce tutoriel aujourd'hui.

Ik geef hieronder een beschrijving van een Juwelenkistje. 
Dit pakketje heb ik in 2015 ontwikkeld en wordt sinds die tijd ook op 
via mijn webwinkel en beurzen verkocht. 
Nu is het tijd om het aan een groter publiek aan te bieden.

De deelnemers van Thea's Adventskalender gaan het vandaag als viskoffer bewerken.
Ook is het mogelijk om van dit zelfde kistje een leuke naaidoos te maken. 
Genoeg ideeën!. Laten we maar snel aan de slag gaan.  

Via de Google Translate knop kun je de beschrijving in je eigen taal laten vertalen.

Ci-dessous, je donne une description d'une boîte à bijoux.
J'ai développé ce package en 2015 et depuis lors, il est également vendu 
via ma boutique en ligne et des salons. 
Il est maintenant temps de l'offrir à un public plus large.

Les participants du Calendrier de l'Avent de Thea vont le traiter aujourd'hui comme un cas de pêche.
Il est également possible de réaliser une jolie boîte à couture à partir de la même boîte.
Assez d'idées!. Commençons rapidement.

Via le bouton Google Traduction, vous pouvez faire traduire la description dans votre propre langue.

*****

Benodigdheden:

  • Balsahout 2 en 1 mm dik, houten latjes 4 x1 mm, klein stukje stof, stekers en ornament
  • Schuurpapier, vijl en/ of schuurmachine
  • Houtlijm, Tacky Glue en een lijm om metaal te lijmen
  • Zaagje of lamellentang
  • Buig- en kniptangetje

Werkbeschrijving:

Snijdt uit het hout de benodigde onderdelen, zoals weergegeven op de bijgevoegde werktekening. Ik heb balsahout gebruikt, maar lindehout werkt ook goed. Mocht je liever berkentriplex gebruiken, neem dan bij voorkeur een zaagmachine om het op maat te maken. Dit hout is namelijk harder van samenstelling en niet gemakkelijk snijdbaar met een mesje.



Voor de laatjes neem  je de 3 plankjes 5. Schuur de plankjes nog even op om mooie rechte kantjes te krijgen. Leg 1 plankje voor je neer met de lange zijde naar je toe. Knip met de lamellentang de houten latjes op lengte.

Eerst de zijkanten (6) knippen en met houtlijm lijmen. Hierna de voor (7)- en achterzijde (8) op maat tekenen, knippen/zagen en deze ook lijmen. Herhaal dit bij de ander 2 delen A. Goed laten drogen.

Leg alle 3 de laadjes op elkaar, neem deze in je hand en leg het schuurpapier voor je op de tafel. Schuur nu de 4 kanten gelijk op, door het als blokje over het schuurpapier heen te bewegen. Schuur elk laadje ook nog even aan de onder- en bovenkant recht.


Neem nu de onderkant (1) en achterkant (2). Lijm de achterkant tegen de onderkant aan. Let hierbij op dat de lijmverbinding recht op staat. Verstevig de achterzijde tijdens het drogen.  

Als de verbinding goed droog is, moet je de onder- en achterzijde net zo breed maken als de 3 laatjes. Hier zou een schuurmachine goed bij kunnen helpen, maar het moet ook met een schuurpapiertje te doen zijn!

De zijkanten (3) tegen de onder- en achterkant lijmen. Laten drogen en dan weer schuren.

Dan nu het bovenblad (4). Neem het stukje wit lakenstof en lijm deze voor de helft op de achterzijde (binnenkant) van het kistje. Lijm de andere helft op de onderzijde van het bovenblad. Maak nu de scharnierbeweging in de deksel. In de praktijk betekent dit dat een klein stukje lakenstof tussen de bovenkant achterzijde en de deksel komt te zitten. Duw de vouw er met je duimen goed door de deksel aan te duwen. 

Zet nu de 3 laatjes in je kistje. Door het lakenstof zijn ze iets naar voren komen te staan. Zet de onderste 2 laatjes iets open. zodat je ze er straks gemakkelijker uit kunt schuiven. Lijm het bovenste laatje vast in het kistje. Laat dit goed drogen. Neem evt. wat kneedhout om de kiertjes te vullen. Je kunt ook een mengsel van houtschaafsel en houtlijm voor gebruiken.

Haal de onderste 2 laatjes na het drogen uit het kistje.

Sla de deksel (bovenblad) naar achteren en schuur de de bovenkant van het bovenste laatje gelijk met de bovenkant van de zijwanden van het kistje.

Neem nu nog een keer de 2 onderste laatjes en schuur van de zijkanten nog een laagje af, zodat ze gemakkelijk het kistje in glijden. Als je het kistje namelijk gaat lakken of verven, gaat het hout weer wat uitzetten, en blijft het klem zitten. in het kistje. 

Het hele kistje beitsen of verven. De lakenstof kun je gewoon mee beitsen/verven. Op het voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van 2 lagen donkereiken beits. Eventueel kun je het kistje aflakken met vernis.

Bekleding:

Neem de stof en meet en knip voor de bodem van de 3 laatjes een stukje af. Ook een stukje opmeten voor de binnenzijde deksel. Lijm deze stofjes vast met Tacky Glue. Werk de randjes van de binnenzijde deksel af met een stukje smal band, kant of lint.

Beslag / Ornament om te sluiten:

Lijm de stekers met metaallijm in de kraaltjes, zodat het gaatje van de kraal dicht is. Als de lijmverbinding droog is, de steker achter de kraal afknippen en in het midden van de 2 onderste laadjes vastzetten met lijm. 

Het ornament in het midden met een buigtangetje op 90 Gr. Buigen. 
Met lijm in het midden van de deksel vastzetten. 

Bij de viskoffer maken we boven op de deksel nog een handvat. Deze kun je maken door een metalen draad in een ovaal rondje te buigen, en vervolgens de onderkant eraf knippen. Maak het zwart met verf of nagellak. 

                                           Viskoffer                                          Naaidoosje

*****

Ik wil Jocelyne bedanken dat ik mee mocht doen aan haar Adventskalender.

Veel plezier met het maken van deze tutorial
en ik wens jullie hele fijne feestdagen ! 

Je tiens à remercier Jocelyne de m'avoir permis de participer à son calendrier de l'Avent.

Amusez-vous à faire ce tutoriel

et je vous souhaite de très bonnes vacances !



Meer informatie over Thea's Adventsproject is te lezen op:

https://www.minidoor.nl/c-6682337/advent-2022-vakantie-aan-de-poolzee/

1 opmerking:

  1. Gracias una vez más por tu colaboración en los calendarios.
    Un saludo

    BeantwoordenVerwijderen