Als de wrongel in de kaasdoos zit,
wordt de doos gesloten en onder de pers gezet.
De kaaspers is dus een belangrijk element in de kaasbereiding. De pers perst de wrongel bij elkaar, maar perst ook het laatste vocht er nog uit. Het gewicht wat aan de pers gehangen wordt is meestal 2x het gewicht van de kaas die in de doos zit. Het geheel moet ongeveer 3½ - 4 uur onder de pers blijven staan.
In deze 6e weekopdracht gaan we met elkaar een kaaspers maken.
Het was even een puzzelwerkje hoe de verschillende onderdelen in elkaar gezet moesten worden, dus mijn advies is om de beschrijving stap voor stap te volgen, dan krijg je dit resultaat
De 2e kaasdoos die jullie vorige week gemaakt hebben, kun je onder de pers zetten. Ook kun je natuurlijk er zelf voor kiezen on nog een kaasdoos te maken!
In oude kaasmakerijen zie je verschillende kaaspersen voorbij komen.
Ik heb voor deze gekozen omdat het om de meest handzame pers was, die ook in het tafereel ingebouwd kon worden. Als jij een andere pers wilt maken dan kan dat natuurlijk ook!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten