collage voorblad

collage voorblad

Volgers

Workshops ABC

donderdag 31 juli 2014

Vakantie Zuid Limburg - Deel 8C

Dagje Aken (3)

Aachener Printen

Printen-Alles über AachenZe heten niet gewoon "Printen", maar "Aachener Printen". En ze zijn in ieder opzicht uniek. Tegen alle vergelijkingen bijvoorbeeld met peperkoek of honingkoeken stellen ze zich te weer, hard en hardnekkig, zoals ze nu eenmaal zijn. En dat met opmerkelijk succes: Meer dan 4.500 ton Printen worden jaarlijks in Akense bedrijven en bakkerijen vervaardigd en een niet onaanzienlijk deel daarvan verspreidt de naam van de keizerstad over de hele wereld in kerst- en andere pakjes, als kleinigheid in de bagage, als souvenir of presentje. 
Toen meer dan driehonderd vijftig jaar geleden bronsgieters uit het Belgische Dinant de zog. broodvorm mee naar Aken brachten, hadden ze zich waarschijnlijk nauwelijks kunnen voorstellen, dat ze daarmee de basis legden voor de op een dag wereldberoemde Akense specialiteit.
Printen2 Alles über AachenDe hele Akense bakkersgilde ontplooide meteen een koortsachtige bedrijvigheid en de bakkers kenden geen rust, voordat ze achter het recept voor de lekkernij waren gekomen. De oer Printe had – louter uitwendig – onmiskenbare overeenkomsten met de huidige speculaas, maar toen werden in de onbewerkte, smeuïge Printenmassa modellen, houten, in filigraan uitgewerkte vormen, gedrukt, die het deeg in de vorm van kunstrijke figuren, patronen, motieven brachten: Van het drukken, het "Prenten", zou het gebak uiteindelijk ook zijn naam hebben gekregen.
Daarna kwam Napoleon en met hem het continentaal stelsel. Afgesneden van rietsuiker en Amerikaanse wilde honing, zagen de Printenbakkers zich genoodzaakt te improviseren met bietsuiker en  siroop en een overeenkomstig grover, taaier en moeilijk vormbaar deeg   dat was het begin van de platte, slanke, gesneden Printe.
Deze “noodoplossing”, toegeschreven aan meester-bakker Henry, was optisch zonder twijfel onooglijker dan haar voorganger, en toch zou dit de Printe van de toekomst worden: Want ze bood het voordeel van probleemloze fabrieksvervaardiging en was bovendien veel beter geschikt voor verzending en dus ook voor het ontsluiten van nieuwe Printen-markten.
Aan Printen klanten, ook buiten Aken, was er reeds in de 19de eeuw geen gebrek. Daarvan getuigt bijvoorbeeld de kroniek van de oudste en grootste Printenfabriek van Aken, die tot op heden de naam draagt van de uitvinder van de gesneden Printen, Lambertz: hieruit blijkt onder andere dat de onderneming als officiële hofleverancier werkte voor de koningshuizen in Pruisen, België en Nederland.  
Een stuk vroege ambachtelijke Printen-geschiedenis is in de "Alt Aachener Kaffeestuben" levendig gebleven, waar tot voor enkele jaren "de ongekroonde koning van de Printenbakkers", de Belg Leo van den Daele, Printen kostbaarheden schiep, die veel te kunstrijk en kostbaar waren om op te knabbelen, en dan ook eerder als lust voor het oog dan als streling voor de tong gegeerd waren. Zijn unieke, in het koffiehuis tentoongestelde verzameling van bakvormen moet tot het verplichte programma van iedere bezichtiging van Aken behoren.
Printen3 Alles über AachenBij Van den Daele is de keuze voor de koper, net als in de andere Akense koffiehuizen en bakkerijen, bijzonder moeilijk: Net zo geliefd als de oorspronkelijke, eenvoudige kruiden Printen zijn ondertussen ook de met noten of amandelen belegde en met chocolade of suikerglazuur overgoten Printen.
Een bijzondere groep aanhangers heeft tenslotte ook de in 1938 bij Lambertz ontwikkelde zachte "chocolade-Printe" gevonden. Echte Printen specialisten kennen evenwel ook middelen en manieren om de normale, harde Printen in één klap te veranderen in aangenaam zachte lekkernijen. En met een beetje geluk laat de bakkersvrouw op de hoek zich de ene of andere geheime tip ontlokken...
Alsof dat nog niet genoeg is, heeft de Printe ook al lang haar weg gevonden naar de Akense keuken. Wie de Printen-smaak eenmaal te pakken heeft, moet beslist het gemarineerd Rijngebraad op Akense wijze proberen, met een heerlijke saus, die door Printenkruimels aromatisch en gebonden wordt gemaakt. En wie zijn Printen geluk dan compleet wil maken, moet   als dessert   Printenijs op de tong laten smelten...
Dit wetende en je loopt in Aken rond, dan moet je ze natuurlijk ook even proeven, maar daarnaast ook het advies opvolgen om bij Van Daele naar binnen te gaan in zijn koffiehuis om die mooie verzameling aan bakvormen te bekijken.
 
Na dit via internet gelezen te hebben was het dus een kleine moeite om o.l.v. de gids het koffiehuis van Van Daele ook van binnen te bezichtigen en de Aachener Printen waren lekker!
Hier een kleine fotoreportage van ons bezoek!
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen: