Bezoek aan Aken (1)
Tijdens onze vakantie wilden we een grote stad bezoek. Omdat we vorig jaar met de Kerst nog in Maastricht waren geweest wilden we kijken of Hasselt en/of Aken mogelijk een optie waren.
Een ding was zeker, we zouden niet in de stromende regen gaan. Gelukkig dat de 2e week wat beter weer kwam en we gezien de verhoging van de temperatuur toch gemakkelijker een hele dag op stap konden (het liefst zonder paraplu natuurlijk).
In het Drielandengebied Toerisme krantje lazen we over de mogelijkheid voor een historische wandeling door Aken o.l.v. een gids. Twee uurtjes en daarna zelf de stad verkennen. Dit leek ons wel wat en ook Hugo en Jolinda wilden dit wel doen, dus gezellig die dag met elkaar op stap geweest.
Aken!
Wat is dit voor een stad, voor mij één met een grote schaduwzijde. Hier ben ik namelijk (wat voor mij een eeuwigheid duurde) mijn ouders kwijtgeraakt bij het winkelen. Ik was toen een jaar of 9.
Daar houdt mijn kennis dus op. Ja behalve dat het op het 3 landenpunt ligt en het midden in de bossen. Ja klopt, zo vertelde de gids, maar welke stad werd vroeger nu in het bos gebouwd, geen rivier of iets in de buurt..... Eigenlijk nooit over nagedacht. Nou wij werden al snel verlost van onze twijfels, want de gids vertelde ons dat het op een thermen gebouwd is, wisten jullie dit? Ik niet in elk geval.
Grote en kleine kolkende en kokende bronnen onder de stad. Van oudsher was de stad een kuuroord waar allerlei ernstige ziekte bestreden konden worden door de helende werking van het water, wel stinkend naar rottende eieren hoor.
De Elisenbrunnen zijn het symbool van de badstad en het gebouw werd in de jaren 1825 - 1827 gebouwd in neoclassicistische stijl. Binnen in het gebouw vind je een grote openbare fontein met geneeskrachtig water. Het warme Akense thermaalwater wat hierin vloeit lijkt vanwege de geur misschien geen aanrader (door het hoge zwavelgehalte), maar het schijnt een geweldige werking te hebben voor vele kwalen. Achter het gebouw ligt de prachtige Elisengarten.
En dan tijdens de bezichtiging hoor je dat oudere inwoners van Aken elke dag nog even langs komen met een opvouwbaar bekertje om een bekertje van dit geneeskrachtige water te drinken, en we draaien ons om en we zijn ook daadwerkelijk er getuige van.
En daarop volgend waren er nog veel meer mooie fonteinen, elk met een eigen verhaal...
Over de volgende 2 fonteinen heb ik nog wat extra informatie kunnen vinden.
Poppenfontein
De poppenfontein (Puppenbrunnen) ligt midden in Aken. De fontein van Bonifatius Stirnberg is zeker een van de meest geliefde fonteinen van Aken, want hij stelt met zijn bewegelijke figuren de verscheidenheid van het leven in Aken voor. De uitleg van de uitgebeelde figuren is een vrije intepretatie op de werkelijkheid. Zo stelt de haan op de fontein een Gallische haan voor als het symbool van Frankrijk, de marktvrouw geldt als symbool van de vrije rijksstad Aken, de bisschop is het symbool voor de Akense bisschopszetel, de mannequin is het symbool voor de Akense industrie en de professor voor de wetenschapsstad Aken. Het paard verwijst naar de ruiterstad Aken, de harlekijn is het symbool van het amusement en de vrolijkheid en de maskers die naast de harlekijn hangen symboliseren het carnaval in Aken. Een prachtig symbolisch monument om even bij stil te staan.
Kreislauf des Geldes
De waterbron 'Kreislauf des Geldes' (vrij vertaald: de geldcyclus) werd ontworpen door Professor K.H. Seemann uit 1976. Deze fontein is gefinancierd door de Sparkasse naar aanleiding van een jubileum. Ieder figuur beeldt iets uit, dat met geld te maken heeft. Het water stroomt in een kring en verdwijnt in het midden in een gat. De Akenaren zeggen dat dit gat het “Finanzamt", ofwel de Belastingdienst, is.
Even een bijzonder verhaaltje hierbij:
Toen ik haar in de fontein bezig zag om muntjes te rapen, kon ik het niet laten om haar de muntjes in de fontein aan te wijzen! Beroepsdeformatie zullen we maar zeggen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten