vrijdag 1 september 2017

Een Heksenbezem.....

Afgelopen dagen heb ik weinig aan miniatuurwerk kunnen doen. In eerste instantie omdat ik zoals elke week een paar dagen bij mijn baas verwacht wordt, maar daarnaast kwam er ook een spoedbestelling binnen, waar even alle aandacht op gevestigd moest worden.

Elk jaar komen er wel 1-3 van dit soort bestellingen binnen. Vorige week vroeg iemand nog of ik een groot aantal houten bakjes wilde maken. Omdat deze klant niet gelezen had dat de houten bakjes die bij Minidoor in de verkoop zijn, afmetingen hebben in millimeters, was deze klant al gauw afgezegd.

Nu kwam van de week ook de eerste bestelling Heksenbezems van dit jaar binnen. Vaak wordt dit gevraagd in de herfstperiode voor een kinderfeestje of als representatie cadeautje voor diverse bedrijven. Het lastige is vaak dat ze op het laatste moment een bestelling plaatsen, en of je dan wel op tijd kunt leveren. Een voorraad van 20 vind ik oké, maar in dit geval was het veel meer.
Dus ik had van de week wat te doen.....

Maar waarom wordt deze bezem nu een heksenbezem. genoemd...
Even op Wikipedia informatie opgezocht....


Een heksenbezem is een vorm van woekering, waarbij uit een enkele groeitop zich een grote hoeveelheid groeitoppen ontwikkelen. De ziekte komt in veel verschillende plantensoorten voor en kan veroorzaakt worden door een aantal verschillende organismen. Meestal zijn dat Mycoplasma 's, soms schimmels.
In Nederland zijn heksenbezems vaak in berkenbomen (Betula pendula) te zien. De aangetaste boom maakt in een enkele tak een groot aantal zijtakjes, zodat met name in de herfst en winter een opvallende dichtere structuur in het silhouet van de boom te zien is.

Een heksenbezem heeft dus eigenlijk niets met een bezem te maken, dus nog even verder gezocht....

 

Als ik denk aan een heksenbezem, zoals ik ze maak, dan denk ik toch wel vaak terug  aan mijn Donald Duck tijd, waar Madam Mikmak en Zwarte Magica wel hele spannende avonturen beleefde.....

Voor mij een reden vervolgens om verder te zoeken op heks, tovenaar en magie om mogelijk meer te komen weten over deze bezem....

In het bijgeloof houdt een bezem bij de deur kwade geesten/kwaadwillenden buiten.
Het Duitse woord voor heksenbezem is Mahrenest, mare betekent nachtelijke kwelgeest, spook of heks (zie ook nachtmerrie, Morrigan -koningin van de maren- en maretak).

      
Magische bezem van een obiaman of bonuman (een ritueelspecialist) wordt gebruikt om boze geesten weg te 'vegen' tijdens rituele dansen. Een bezem met de stell naar beneden bij de deur: bescherming tegen heksen.

Of dit nu voldoende informatie is om de heksenbezem als hieronder te kunnen verklaren.... ik weet het niet hoor.... maar in elk geval 2 middagen lekker bezig geweest!


2 opmerkingen:

Jolinda Koek zei

Heb geprobeerd ze te tellen: stuk of 50? dan ben je zeker wel ff bezig...
Maar ze blijven populair he?

Thea van Hasselt zei

65, en inderdaad, ze komen elk jaar terug... Ik heb al aardig veel kokosborstels versleten
en.... het maken gaat me steeds gemakkelijker en sneller af. Ook niet onbelangrijk! Groetjes, Thea