dinsdag 1 december 2015

De stolp en het begin van een plaid...

Thea's Adventskalender 2015.


Voor we met de workshopbeschrijvingen van het Kersttafereeltje gaan beginnen, hebben jullie vandaag als lezers een vrije opdracht. Je mag namelijk vandaag de bodem gaan bekleden, en als je een ander kijkkastje hebt, mogelijk ook een behangetje er in aanbrengen.

In oktober, bij de eerste aankondiging, had ik al aangegeven dat ik bij het maken van het tafereeltje uit ga van een stolp, maar je kunt ook een windlicht of ander kijkkastje nemen met een diameter van 20 cm. De maximale hoogte zal uitkomen op 25 cm.
Voor de 1:24 miniaturisten onder ons dus een vloeroppervlakte met een diameter van 10 cm en een hoogte van max. 12,5 cm.

Later in de Adventskalender komen we mogelijk nog miniaturen tegen die ook op de vloer geplaatst zullen worden, dus kies in elk geval een strakke, neutrale ondergrond.


Ik heb de bodem van de stolp bedekt met een plaatje kurk, dank je Paula! Dit plaatje kurk heb ik bewerkt met verdunde witte verf, eerst even op een proefstukje uitgeprobeerd, maar nu tevreden met het resultaat.
Ook heb ik een leuke kralenketting met lichtjes gekocht om de schaal van de stolp te verlichten. Aan het snoertje hangt een batterijblok, wel zo gemakkelijk straks op de salontafel. Ik heb de kralenketting met een lijmpistool vastgezet. Later maak ik nog een doosje om het batterijblok heen, zodat deze niet storend op tafel ligt.

6 waarderingspunten voor de kijkkast.
____________________________________
Maar we gaan de komende 24 dagen naast het maken van een workshoppakketjes nog iets doen:
Aan het eind van de Adventskalender, tijdens 1e Kerstdag,
wil ik graag een plaid toevoegen aan het Kersttafereel. 

De opdracht is daarom om vandaag op zoek te gaan garen of wol, een haaknaald en/of breinaalden en geheel naar eigen idee of patroon, mag je gaan starten met het maken van een plaid van ongeveer 9 x 6 cm.

Ik ben erg benieuwd naar de verschillende uitvoeringen welke gecreëerd gaan worden. Je kunt bijv. in de Kerstkleuren zoeken, maar ook bijv. in een naturel kleur, als je meer een brocante Kerstkamer op wilt bouwen.

Maar voor degene die niet zelf met een patroontje aan de slag willen en liever volgens een bestaande beschrijving aan de slag gaan, zal ik hier elke dag - na de workshopbeschrijving - ook een blokje van mijn Kerstkleed beschrijven, evt kun je dan meedoen.


Ik heb gekozen voor 3 kleuren wol: groen, wit en rood, welke om en om gebruikt zullen worden. Ik haak met haaknaald 0,55, maar je kunt dit natuurlijk aanpassen aan de dikte van je wol/garen.

De bedoeling is dat je de komende 24 dagen volgens beschreven patroon een vierkantje haakt,  en met de Kerst dan een Kerstplaid gehaakt hebt.


6 waarderingspunten voor het Kerstplaid.
____________________________________

Veel plezier en tot morgen!

++++++++++++++++++++++++++
©Thea's Adventskalender 2015

9 opmerkingen:

  1. zo begint al goed leuk een plaid en ik heb er gisteren (voelde het aankomen hihi) met een nieuwe begonnen.Ik heb een windlicht dus muur en vloer maken vandaag Leukeleuk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk, leuk, leuk ;)
    Ik heb toevallig ook nog een windlicht in de juiste maat, maar die moet ik wel eerst flink schuren want is redelijk verweerd/geroest xD

    De plaid moet ik, denk ik, zien als iets van een lapjesdeken/granny square deken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Arlette, je mag zelf een patroon bedenken, maar ik ga een Granny's Square maken, het staat je dus vrij om hier een keus in te maken. Als jezelf een patroontje hebt liggen is het misschien ook leuk om dit op te pakken. De punten worden gegeven bij het zien van een plaid, niet hoe en waarvan die gemaakt is.
    Griet, Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Yes, ga vanmiddag beginnen, eerst nog even bijeenkomst op het werk ivm vakantieplannen 2016, en dan.......
    ga ik starten.

    Leuk die plaid, Thea, ik ga mijn best doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Okay ............ een plaid ...........een stolp of iets dergelijks .........
    Toch maar afhaken? Ik bedoel niet niet haken maar breien of zo. Nee gewoon afhaken.
    Of zal ik toch ............. Kwee nie ....... smoeluk hoor
    Ofwel kort gezegd, de raderen draaien hier.

    Leuk begin Thea.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Thea, na een paar probeersels van het patroontje dat ik had (vanuit het midden rondhaken), heb ik toch maar voor dat van jou gekozen, en na een paar nieuwe probeersels heb ik nu de juiste verhouding naald/garen gevonden :')

    Nog even een vraagje over het windlicht; degene die ik had was te slecht om nog te gebruiken dus ben voor een nieuwe wezen kijken en uiteindelijk eentje gevonden van 25 x 25 x 54 cm (de rest was allemaal veel te klein). Kan dat, of is dat veel té groot? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nee hoor Arlette, de grondoppervlakte is prima. Misschien dat de hoogte wat aan de hoge kant is, maar anders maak je daar volgend jaar een verdieping in voor mijn volgende adventskalender.....

    of je maakt op die verdieping na de kerst nog een eigen "kerstzolder", in de loop van de periode kom je misschien wel op ideeën die je nog een keer wil maken of zo, kun je de voorraad op zolder leggen.... 't Is maar een ideetje he!

    Groetjes, Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ah, dat is idd een leuk idee! :) Nou, dan heb ik m'n windlicht en m'n eerste haaksel :D Ik vind het nu al superleuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het plaid lijkt me wel wat...breien dan wel te verstaan.....even nog nadenken!

    Groetjes Helma

    BeantwoordenVerwijderen