collage voorblad

collage voorblad

zaterdag 27 december 2014

Weekend Barcelona

Doordat de afgelopen periode mijn blog vooral gebruikt werd voor de Adventskalender heb ik mijn verslaglegging over Barcelona en andere miniatuurwerkjes even laten liggen, maar graag neem ik jullie nog even mee terug naar mijn belevenissen in Barcelona gedurende de Kerstperiode!

******************************************
Het zal maar weinig mensen ontgaan zijn dat ik met mijn verjaardag een weekend met mijn dochter naar Barcelona ben geweest. Al jaren staat er bovenaan mijn verlanglijstje dat ik graag meegenomen wil worden voor een bezoek aan een buitenlandse Kerstmarkt.
Nu is het wel zo dat mijn 3 zussen en ik 4 jaar geleden een weekendje plande in Valkenburg tijdens de Kerstperiode (met bergen sneeuw) en ik 2 jaar geleden een dagje met Daphne naar Maastricht ben geweest, maar in Nederland kun je niet echt zeggen dat je ondergedompeld wordt in het Kerstgebeuren, dus zou ik het toch graag wat groter willen meemaken.

Daarbij kwam dat ik al een tijdje me aan het oriënteren was op een buitenlandse streden trip, waarbij ik, als liefhebber van Gaudi, Barcelona boven aan mijn lijstje had staan! Dus nu maar eens niet gewacht tot iemand mij het voor mijn verjaardag cadeau zou gaan geven, ik ben gewoon gaan boeken. Heerlijk een weekendje cultuur snuiven en tegelijkertijd Kerstshoppen. En met wie kun je dat binnen je directe familiekring het beste doen, als het woord shoppen erbij staat, ja ... met mijn dochter.

******************************************
Dus op 11 december vroeg uit de veren om vervolgens op Schiphol geconfronteerd te worden met een vertraging van 2 uur, maar ach, het weekendje uit was begonnen, dus ook de shoptijd was ingegaan en ik moet zeggen, dan is die 2 uur vertraging ook zo voorbij.
Mijn dochter kocht op Schiphol al deze mooie Adventsster voor me bij de Swarovski-winkel. "Voor je verjaardag mam, en dat we samen een gezellig weekend mogen hebben." Zo lief en ik ben hier zo blij mee.  Deze krijgt de komende jaren rond de Kerst een mooi plekje in mijn Internationale Kostschool.In Barcelona was het fijn te merken dat ook ik inmiddels een bijna volwassen dochter bij me had, want zonder al te veel problemen leidde ze ons het openbaar vervoer in op weg naar het hotel en na en gezellige wandeling over de Ramblas zagen we dan eindelijk ons hotel liggen. Direct aan de Ramblas, dus ook heerlijk dicht bij de winkels. Na een uurtje bijkomen van de reis was het inmiddels donker geworden en toen we buiten kwamen was alles al gezellig in Kerstsfeer verlicht. Gezellig!
Wat boodschapjes gehaald en een eettentje voor later op de avond opgezocht, waar we uiteindelijk ook heerlijk gegeten hebben.
 
 

****************************************** 
Tijdens het weekend had ik 2 culturele uitstapjes gepland en voor 2 dagen de Hop on - Hop off bus geregeld, want naast de culturele uitstapjes zouden we natuurlijk ook nog tijd over willen houden voor het winkelen. Voor de vrijdag stond Park Guel gepland. Na een winkelrondje tegen de middag bij de bus aangekomen, en richting het park vertrokken. Inmiddels was het ongeveer 18° en hebben op een Gaudi bankje een heerlijke siësta gehouden met uitzicht over de stad.


Hierna met de bus de route afgemaakt en verschillende bezienswaardigheden op afstand mogen aanschouwen. Terug in het oude centrum - inmiddels was het al weer donker en alles mooi verlicht - het winkelgedruis ingedoken en de meest leuke boetiekjes/winkels gezien. Na een hapje eten was het inmiddels al weer 10 uur voor we bepakt en bezakt bij het hotel aankwamen.

****************************************** 
De volgende dag verliep grotendeels hetzelfde, alleen stond nu een bezoek aan de Sagrada Familia op het programma. Op weg naar de bus vandaag eerst langs de kathedraal geweest, waar ook de eeuwenoude Kerstmarkt "Fira de Santa Llúcia" gehouden wordt. Maar wat een mensen vandaag in de stad zeg. Na wat geworstel ons in de rij gezet voor bezichtiging van de kathedraal, maar uiteindelijk uit de rij gestapt bij de deur van de binnen tuin, waar gelukkig ook het Mariabeeld stond, waar we een kaarsje aangestoken hebben voor Oma Toos. De kathedraal komt evt. een volgende keer wel. Het lijkt vandaag wel of heel Catalonië is uitgelopen voor een bezoek aan de stad. De Kerstmarkt voor nu ook even gelaten voor wat het was, doen we vanavond op de terugweg wel, was ons idee.


Na o.a. een bezoekje aan Starbucks Coffee en meerdere winkeltjes weer opnieuw de bus gepakt. Nu dus richting de Sagrada Familia. Wat is dit toch een mooi architectonisch project als je het van buiten ziet. Maar ik wilde natuurlijk ook naar binnen en gelukkig had ik toegangskaarten via internet gekocht, want door de drukte in de stad was ook de wachtrij bij de kerk vreselijk lang. We werden met onze kaarten naar de hoofdingang verwezen, waar we direct door konden lopen. Voor de kerk was een grote stellage gebouwd - speciaal i.v.m. de Kerstperiode - en niet wetend wat het ons zou brengen hier maar in de rij aangesloten. en dan kom je boven  en dan blijkt dat je met de trap bij het beeld boven de hoofdingang gekomen bent, de Kerststal.


In eerste instantie mooi dat je de beelden op de voorzijde van de kerk van zo dichtbij kan bekijken, maar hoe bijzonder om in de Kersttijd zo dicht bij het beeld van de Kerststal te kunnen komen. Een heel mooi moment, wat voor mij deze Kerst al goed heeft gemaakt. Eenmaal binnen in de kerk maakte het Kerstgevoel compleet, want wat is dit een onbeschrijflijk mooie kerk, wat een serene omgeving, oase van rust en wat wist Gaudi goed aan te geven wat kleur met mensen kan doen. Zo mooi verwerkt in de verschillende glas in lood ramen.


Mijn dochter, welke het niet zo op kerken heeft, heeft me gelukkig even rustig de tijd gegeven om de kerk te bezichtigen, maar ook deze omgeving leek haar wel wat te doen. Na een uurtje gaf ze wel aan of het misschien dan toch wel mogelijk was dat ik langzaam een eind aan het bezoek zou kunnen breien, ze was het toch wel een beetje zat aan het worden. Begrijpelijk, dus na een korte bezichtiging van de  schaalmodellen (1:10) en souvenirshop weer de stad ingegaan.


Eerst nog weer een toeristische busroute genomen voor het kort bezichtigen van de stad en daarna de winkels  weer ingedoken voor de laatste aankopen, waarbij natuurlijk ook nog een hapje gegeten moest worden.

 
Ook zijn we nog teruggegaan naar de Kerstmarkt ...... maar dit werd helaas een kort bezoekje. Je kon hier over de mensen heen lopen en hoe mooi het plaatje op internet laat zien dat het een gezellige markt is met ongeveer 280 kramen - en dat was het zeker hoor -  was er gewoon niets te zien. Dus hier zijn we uitgestapt. Wel heel jammer want hier werden veel miniaturen verkocht, wel allemaal gerelateerd aan de Bethlehem dorpen, maar toch, ik had er zo  mijn beurskraam tussen kunnen gaan staan met mogelijk nog een goede omzet ook. Een paar leuke modellen gezien voor een Kerststal voor thuis, maar niet wetend of het passend zou zijn bij onze nieuwe Kerstgroep, welke we vorig jaar in Valkenburg kochten. Toch wilde ik niet het risico nemen om iets te kopen wat mogelijk niet in schaal paste. Nog wel even de moeite genomen om snel een paar foto's te nemen. Mocht ik ooit terug komen, dan wil ik dus niet wachten met een bezoek op een weekenddag, maar dan moet ik er eerder in de week al naar toe gaan.

 

Ook vandaag laat een hapje gegeten, en op de terugweg naar het hotel nog een laatste keer op zoek gegaan naar het - door Jolinda - op internet gevonden PPH-winkel aan de Carrer de Pi 14, maar het winkeltje bestaat inmiddels niet meer, dus ik mag tevreden zijn met mijn enige miniatuur aankoop van een klein kerststalletje, welke ik eerder deze week in een klein boetiekje gevonden heb. De Kerstfiguurtjes zijn tussen de 2,5-3 cm hoog.****************************************** 
De volgende ochtend met enige moeite de koffers in kunnen pakken (dochterlief heeft iets teveel gekocht, want ze vraagt of ik nog wat ruimte in de koffer over heb). Samen nog even rustig de tijd genomen voor het ontbijt, waarna we met onze koffers richting vliegveld vertrokken. Ook hier nog voldoende tijd gehad om nog een paar winkeltjes te bekijken voor we terug vlogen naar Amsterdam.

******************************************
Ik kijk terug op een heel gezellig weekend en zeker voor herhaling vatbaar!
Dank je wel Daphne!
 

1 opmerking:

Jolinda Koek zei

Ik zag op fb foto's van jullie, wil ook een keer! Jaloers!! Nee hoor, gun het jullie.
Maar het lijkt me wel een hele mooie stad, met lekker veel cultuur, genieten.
Jammer dat het zo druk op de kerstmarkt was en dat het miniatuurwinkeltje weg was.

Leuk je verslag je te lezen.