collage voorblad

collage voorblad

Stoeltje

Benodigdheden:

balsahout 2 mm - 6 x 10 cm
2 lange spijltjes - lengte 34 mm
5 korte spijltjes - lengte 65 mm
4 x 4 cm rondhout - ø 4 mm
4 cocktailprikkers
Werktekening

potlood, liniaal, snijmesje, houtlijm, boortje - ø 3 en 4 mmWerkbeschrijving: 

Neem de foto van het patroon over op Word en vergroot/verklein deze naar 10 cm breed. Snij de voorbeelden van de rugleuning en zitting uit het stukje balsahout. Deze staan op de werktekening. De zitting 2x uitsnijden.

Snij uit 1 zitting een rechthoek voor de bekleding van de stoel, waarbij ongeveer een omtrek van 0,5 cm beschikbaar blijft voor op de onderlaag van de zitting. Lijm de 2 zittingdelen op elkaar en leg het uitgesneden stukje voor de zachte bekleding even apart.


Leg de 2 delen (onder / boven) van de rugleuning plat op tafel en lijm hier de 5 kleine spijltjes tussen. Goed laten drogen. Lijm de 2 lange spijltjes langs de 2 plaatjes en 5 kleine spijltjes. 
                      Maak de stoelpoten op lengte en boor (boor ø 4 mm) op de onderkant van de zitting op elke hoek een gat. Lijm hier de stoelpoten in en laat deze drogen. Meet de cocktailprikkers op lengte en zet deze met een tipje lijm tussen de stoelpoten.
                
    
Meet de afstand tussen de 2 lange spijltjes aan de onderzijde van de rugleuning. Teken deze afstand af met potlood en liniaal op de achterzijde van de zitting. Boor (ø 3 mm) op de achterzijde van de zitting 2 gaten in de looprichting van de rugleuning en schuif de rugleuning in de zitting met een tipje lijm, zodat het gelijk ook vast komt te zitten.


Laat alles opnieuw goed drogen, schuur de oneffenheden een beetje op en verf hierna het stoeltje in de gewenste kleur. Evt. wat bewerken met patina en/of lak.

Bekleding van het stoeltje:
Neem nu het apart gelegde plaatje voor de bekleding van de stoel. Knip een stukje stof van ong. 6 x 6 cm. Knip het fiberfill op maak. Leg dit op het plankje, doe het lapjes stof er overheen en zet het stof met lijm vast aan de onderzijde van het plankje. Evt. overtollige stof wegknippen.
Lijm het plankje (met bekleding) op de open plek in de zitting van het stoeltje. Werk de bekleding af met een evt. picotbandje.

Veel plezier ermee!
© Thea
© 2015 - Minidoor - Workshops & Poppenhuisminiaturen

Geen opmerkingen: