woensdag 5 augustus 2020

Kruiden en Kaas

In het zomerproject worden kruidenpotjes verwerkt, met name de komijn en kruidnagel. In de periode van traditionele kaasbereiding was het al bekend dat er verschillende kruiden toegevoegd werden aan de wrongel.



Bekende kruiden die bij de kaasbereiding gebruikt worden zijn basilicum, bieslook, brandnetel, chili, dille, dragon, kervel, knoflook, komijn, kruizemunt, marjolein, mosterd, olijven, oregano, perterselie, paprika, selderij, rozemarijn, tijm, venkel, ui en zuring. Voor de kruiden door de wrongel gemengd worden, worden ze eerst kort opgekoopt om ze te steriliseren. Gemiddeld heb je 7-10 gram kruiden nodig op 10 liter melk.




De meest bekende is waarschijnlijk wel de komijnekaas. De komijnzaadjes worden ook weer verdeeld over de hele kaas. Hoe langer de kaas rijpt, hoe beter het komijnzaad zijn werk kan doen. Hou ouder de kaas, hoe sterker de smaak. 


In sommige gevallen werd naast komijnzaad ook nog kruidnagel toegevoegd. Kruidnagel beinvloedt de smaak op langere termijn, dit door langzame rijping. De kaas wordt hierdoor aromatisch en heeft een pittige smaak. Door de langere houdbaarheid werd de kruidnagelkaas vaak meegenomen op lange scheepsreizen.  


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Komijnen plant

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kruidnagelboom

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 opmerking: