dinsdag 11 april 2017

In Japan is de Sierkers een belangrijk symbool.....

Tijdens de lente staat in Japan de kersenbloesem in volle bloei. Deze sierkers komt van nature voor in Korea, Japan en in het gebergte van West-China. Tegenwoordig is de boom of struik wereldwijd verspreid, alleen nergens betekent de kersenbloesem zo veel als in Japan.

De bloeiperiode van de kersenbloesem is kort, maar erg mooi. Zo zien de Japanners het leven van mens en natuur ook; mooi en kort. Dat de kersenbloesem symbool staat voor het leven komt uit de tijd van de samoerai. Het leven van veel samoerai krijgers was erg kort, omdat ze vaak aan het strijden waren voor hun daimyo, de krijgsheer. Echter werden de levens nooit gezien als weggegooid, maar als iets moois. Duidelijke invloeden van het boeddhisme zijn hier ook in terug te vinden, omdat de vergankelijkheid van het leven in het geloof centraal staat.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kersenbloesem gebruikt als symbool om de Japanse burgers te motiveren en moed in te spreken. De Japanse overheid vertelde aan het volk dat de zielen van de gesneuvelde soldaten reïncarneerden in de kersenbloesems. Voor het vertrek van hun zelfmoordmissie schilderen de kamikazepiloten de bloesems op hun vliegtuig. Nu nog steeds worden de kersenbloesems als symbool gebruikt in het Japanse leger en de Japanse politie als emblemen, vlaggen en insignes in plaats van de klassieke sterren.

Ook staat de bloem symbool voor een nieuw begin. In Japan gaat het nieuwe school- en belastingjaar van start in april en in die tijd begint op de meeste plekken de kersenbloesem te groeien. Bij veel scholen en publieke gebouwen staan kersenbomen geplant, waardoor de bloesem gezien wordt als goede hoop en moed bij een nieuwe start.


Zoals hierboven al vermeldt begint het kersenbloesemseizoen in de lente, maar overal in Japan begint de bloem op een ander tijdstip te bloeien. Het begint al in januari op het zuidelijkste en warme eiland Okinawa. Daarna trekt de kersenbloesem verder over de eilanden Kyushu, Shikoku en Honshu rond het einde van maart en begin april. Een paar weken later bereikt de bloesem het noordelijkste eiland Hokkaido. Japanners zijn dol op het volgen van dit natuurverschijnsel en daarom wordt tijdens het seizoen de verschuiving van de bloesem goed in de gaten gehouden en uitgezonden op televisie.
Tijdens het seizoen speelt er door heel Japan een eeuwenoude traditie op, genaamd hanami, vrij vertaald als kersenbloesem kijken. Alle parken worden in de lente drukbezocht door enthousiaste groepen die hun (meestal blauwe plastic) kleedjes uitslaan om onder de bloeiende kersenbomen te gaan picknicken. Zou u er ook niet meteen onder willen gaan zitten met een picknickmand vol lekkers?
Bron: Namaste-reizen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten