donderdag 10 september 2020

Een karn- of boterton, gemaakt door Sonja

 Nu de prijswinnaars bekend zijn kunnen we gaan kijken naar de vele foto's die nog binnen zijn gekomen van de verschillende deelnemers van mn. de Give Aways.

Deze toevoegingen in het project waren te vangen op mijn blog tijdens de looptijd van het Zomerproject en als ze in het project verwerkt waren, waren hier extra punten voor te krijgen. Niet iedereen heeft hier aan mee gedaan, en ook heeft niet iedereen deze kunnen vangen.

Maar er waren wel verschillende deelnemers die hier mooie werkstukken van maakten, dus de komende dagen zet ik deze nog even in het zonnetjes.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Een boterton,

gemaakt door Sonja

Terwijl ik tijdens het zomerproject achter mijn bureau zat om een karn-ton voor de prijswinnaar te maken, stuurde Sonja deze foto in. Ze had deze boterton al eens eerder gemaakt. Ze vertelde dat het nu mooi bij dit project neergezet kon worden. 

Zeker past ie erbij Sonja, erg mooi gemaakt!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Karnen is het proces waarbij verzuurde room in beweging wordt gebracht, 
waardoor er luchtbellen in de room komen. 
Die luchtbellen doen de vetmembraampjes in de room breken. 
De vetdeeltjes klontereen samen en scheiden zich af van de karnemelk. 
Uit het vet wordt boter bereidt. 
Vroeger werd dit met de hand gedaan door de room urenlang 
met de hand te stampen in een stootkarn.


Later kwam de karnton of boterton in gebruik: een horizontaal gemonteerde houten ton die met een zwangel kon worden rondgedraaid. De ton werd (max) voor 2/3 gevuld met melk. Door het draaien maakt de melk een vallende beweging in de ton, waardoor de room komt bovendrijven.

De boter wordt uit de container verwijderd en opgeslagen. De overgebleve zure vloeistof wordt gedronken als karnemelk.

Tegenwoordig wordt de karnemelk gemaakt in de zuivelfabriek en is het geen bij-product meer van de boterbereiding.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten