zondag 23 juni 2013

Het wonder van Delfts Blauw

Vandaag samen met mijn dochter naar de Tentoonstelling "Het wonder van Delfts Blauw" geweest in het Gemeentemuseum van Den Haag. Er moest nog een schoolopdracht voor het vak CKV gemaakt worden, maar ik had er al eerder overgelezen en was zelf ook wel benieuwd hoe de tenstoonstelling opgebouwd was.


De overgang van Chinees porselein naar Delfts Blauw porselein werd kort uitgelegd, en er waren vele voorwerpen waarin zowel de interne markt als de export markt duidelijk zichtbaar werd. Voor Nederland werden vooral de Molens, Zeilboten, het Boerenerf weergegeven, maar voor de export werd gezocht naar de afbeeldingen die het Chinees porselein in de jaren ervoor zo aantrekkelijk maakten. Erg leuk om dit eens uitgelegd te krijgen! Een staaltje kunst hoor zo eind 17e, begin 18e eeuw! Niet alles vonden we mooi in de tentoonstelling, maar zeker de moeite waard het gezien te hebben.

En ook nu worden er nog objecten in Delfts Blauw gemaakt, zoals dit Nijntje, klompjes, oorbellen ...

 
Wat is de link met de 1:12 hobby zul je je nu natuurlijk afvragen.....
Dat is dus best wel gemakkelijk uit te leggen.

In het Gemeentemuseum Den Haag staat als vast collectie item het Poppenhuis van Sarah Rothé uit 1743. Dit poppenhuis heb ik al wel vaker bekeken, bijv. tijdens de 1:12 XXSmall-tentoonstelling, maar nu ging specifiek mijn aandacht uit naar het Delfts Blauwe servies.

In de keuken wordt een Delfts Blauw koffie servies gebruikt, met aan de wand ook een bordenrek met een serie Delfts Blauwe borden.

De kijkkamer op de 1e etage was in dit geval wel de blikvanger voor mij in deze tentoonstelling.

Mijn dochter maakte deze foto van de kijkkamer. Schattig he! Wilde jullie als lezer even mee laten genieten!

2 opmerkingen:

Jolinda Koek zei

Die Delftse blauwe Nijntje is leuk!

Lijkt me een leuke tentoonstelling en een leuk uitje zo met zijn tweetjes op de scooter.

Helma zei

Dit is smullen!

Groetjes helma