collage voorblad

collage voorblad

Volgers

Workshops ABC

zondag 1 april 2012

Palmpasen I

Palmpasen/Palmzondag

Palmpasen is de zondag voor pasen. De laatste dag van de vastentijd.

                                                     
 
 Heel vroeger trokken de kinderen met een palmpasenstok en haantje van brooddeeg zingend langs de deuren 
 
 

De betekenis van de palmpasenstok en het haantje

De palmpasenstok is altijd een kruis. Een kruis omdat Jezus aan het kruis stief op goede vrijdag. Het haantje bovenop de stok staat symbool voor de haan die kraaide nadat Petrus tot drie keer toe had gezegd Jezus niet te kennen en het brood waaruit het haantje bestaat staat symbool voor het brood dat Jezus verdeelde bij het laatste avondmaal.
De stok wordt doorgaans versierd met eieren, rozijnen, slingers en vruchten, buxustakken, vijgen e.d.. Kinderen lopen met deze stok een optocht en hoewel kinderen vroeger al zingend langs de deuren trokken gebeurd dat nu vrijwel niet meer. Tegenwoordig worden er optochten georiganiseerd en deze eindigen bijvoorbeeld in een weiland waar kinderen in het hoge gras eieren mogen zoeken.
Eieren omdat het een teken is van nieuw leven.
Het versieren van de stok
Het versieren van de stok is voor veel kinderen een erg leuk werkje.

    

Crépepapier is ideaal papier om de stok van een basis te voorzien, maar bedenk wel dat dit papier afgeeft bij regen. Het is dus handig om de haan te beschermen (evt. met een boterhamzakje, als het die dag regent) en het handvat te voorzien van plakband, zodat de handen schoonblijven.
Met de crépepapier kun je de stok groen of geel maken, of in elke andere kleur. Geel is de kleur van pasen. Crépepapier leent zich ook goed voor het maken van bloemen. Dit is heel eenvoudig. Je knipt een vierkant stukje uit en wanneer je in het midden van het papier drukt, vormt het papier zichzelf wel tot een bloem. Leuk is het om verschillende kleuren te gebruiken en deze op willekeurige plaatsen op de stok te plaatsen.
Op de horizontale stok worden vaak touwtjes van de ene naar de andere kant gespannen, wanneer deze vol zijn gehangen met rozijnen, snoepjes, eieren, paasdecoratie en al het mogelijke waarmee je een stok of touwtje versieren kunt)
Wat absoluut niet mag ontbreken zijn stukjes groen van de buxus, omdat dit symbool staat voor de intocht in Jeruzalem.

Geen opmerkingen: